Analyse ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF’: Alles wat je moet weten! (2024)

Analyse ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF’: Alles wat je moet weten! (1)

ETF’s zijn er enorm veel en er komen er steeds meer bij. Het wordt voor ons als belegger alleen maar moeilijker om de juiste ETF’s te kiezen. Toch zijn er altijd een aantal (populairdere) ETF’s die het waard zijn om te analyseren.

Vandaag duiken we dieper in op de ETF Vanguard All-World High Dividend Yield. Een ETF die sinds mei 2013 op de markt is. We gaan onder andere kijken naar de inhoud van de ETF (hoe zit het bijvoorbeeld met de diversificatie?), het rendement (verdeeld over het dividend- en koersrendement), de kosten en het management. Zodat jij na het lezen van deze blog alles over de ETF ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield’ weet! Lees dus snel verder.

Inhoudsopgave

Vanguard

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VHYL)

Wat is de ETF VHYL (inhoudelijk)?

Overzicht top 10 bedrijven

Overzicht sectoren in VHYL

Rendement

Dividendrendement

Management

Kosten

Waar te verkrijgen?

Eventuele nadelen + alternatieven

Vanguard

Zoals de naam het al zegt beheert de Amerikaanse vermogensbeheerder Vanguard de ETF VHYL, ook wel bekend onder de naam Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ucits ETF. Vanguard is een van de meest bekendste en grootste vermogensbeheerder in Amerika en over de wereld.

Vanguard staat met name bekend om haar werkwijze. Vanguard streeft namelijk niet naar winst en maakt daarom ook geen gebruik van een winstopslag. De enige kosten die Vanguard doorrekent bij de aandeelhouders van haar ETF’s zijn de kosten voor het management van de ETF. In de blog waarbij ik een analyse geef over de ETF Vanguard S&P 500 heb ik de vermogensbeheerder Vanguard nog wat meer toegelicht, voor meer informatie over Vanguard kun je deze blog erbij pakken.

Vanguard ftse all-world high dividend yield ETF (VHYL)

ISIN: IE00B8GKDB10

Beurs: EAM

Prijs: €57,24

Gemiddeld koersrendement laatste 5 jaar: 7,09%

Dividendrendement: 4.13%

Dividend: elk kwartaal

Let op: deze blog is in 2022 geschreven en gedurende de tijd kan het zijn dat de inhoud en het rendement van de ETF iets is aangepast of veranderd is.

Wat is de ETF VHYL (inhoudelijk)?

De ETF VHYL is een ETF die zich richt op de wereldwijde markt. In deze wereldwijde markt richt VHYL zich op bedrijven in opkomende en ontwikkelde markten. Binnen deze markten richt de ETF zich met name op bedrijven met een hoger dan gemiddeld dividendrendement, hierbij moet je al snel denken aan een dividendrendement van 3%+.

Zoals eerder benoemd richt VHYL zich op de wereldwijde markt. Binnen deze ETF heeft de Verenigde Staten het grootste aandeel. Bedrijven uit de VS zijn goed voor een aandeel in deze ETF van 46,74%. Hieronder staat West Europa met 10.02% en op plek 3 Japan met 7.36%. De Verenigde Staten hebben zo’n groot marktaandeel omdat de markt in de VS nou eenmaal een groot gedeelte van de wereldwijde economie bevat. Ook andere ETF’s gericht op de wereldwijde markt hebben een groot gedeelte van hun investeringen in Amerikaanse bedrijven zitten.

Naast deze top 3 heeft de ETF VHYL ook investeringen lopen in Canada, Latijns Amerika, Verenigd Koninkrijk, Afrika, Azië, Midden-Oosten, Australië en de rest van Europa. Een duidelijke diversificatie over de gehele wereld.

In totaal beschikt de ETF VHYL over een investering in maar liefst 1800(!) bedrijven met een relatief hoog dividendrendement. Dit zijn enorm veel bedrijven en er is dan ook geen twijfel over mogelijk dat de diversificatie wel goed zit bij de ETF VHYL. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de top 10 bedrijven (onderliggende posities) met het hoogste aandeel in deze ETF:

Overzicht top 10 bedrijven

Top 10 onderliggende posities (bedrijven)

Procentueel aandeel in VHYL

Sector

1. Exxon Mobil Corp

1.97%

Energie

2. Johnson & Johnson

1.95%

Gezondheidszorg

3. JPMorgan Chase

1.57%

Financiële dienstverlening

4. Chevron Corp

1.52%

Energie

5. Procter & Gamble

1.37%

Defensieve consumptiegoederen

6. The Home Depot

1.31%

Cyclische consumentenproducten

7. Nestle SA

1.26%

Defensieve consumptiegoederen

8. Pfizer Inc

1.12%

Gezondheidszorg

9. AbbVie Inc

1.11%

Gezondheidszorg

10. Merck & Co Inc

1.09%

Gezondheidszorg

Samen zijn de 10 bovengenoemde bedrijven goed voor 14,27% van de totale ETF, de rest wordt in gevuld door de andere 1790 bedrijven. Zoals je in het overzicht hierboven kunt zien investeert VHYL in veel grote ondernemingen. De meeste ondernemingen zijn miljarden bedrijven, zoals bijvoorbeeld Johnson & Johnson en Procter & Gamble. Daarnaast zijn de bedrijven erg verdeeld over verschillende sectoren. Zo heb je de financiële dienstverlening, de gezondheidszorg, maar ook de technologische sector. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt met alle sectoren die te vinden zijn in de ETF Vanguard All-World High Dividend Yield en hun procentuele aandeel in deze ETF:

Overzicht sectoren in VHYL

Sectoren

Procentueel aandeel in VHYL

  1. Financiële dienstverlening

25.02%

2. Gezondheidszorg

12.52%

3. Energie

11.08%

4. Defensieve consumptiegoederen

10.82%

5. Industrie

9.18%

6. Technologie

7.09%

7. Cyclische consumentenproducten

7.08%

8. Basismaterialen

5.99%

9. Nutsbedrijven

5.42%

10. Communicatiediensten

4.93%

11. Vastgoed

0.86%

Rendement

Het rendement van de Vanguard All-World High Dividend Yield ETF is te verdelen onder het koers- en dividendrendement. Waarbij deze ETF zich natuurlijk met name richt op dividend, is het koersrendement zeker iets om niet te vergeten.

Koersrendement

Het koersrendement van VHYL heeft een gemiddeld jaarlijks rendement laten zien van 7,09% in de laatste 5 jaar. De laatste 3 jaar is het een gemiddeld rendement van 7,4% en het laatste jaar laat de ETF een rendement van 4,22% zien. In 2020 had de ETF, net zoals de rest van de markt, het zwaar met een verlies van bijna 9%, maar in 2021 heeft de ETF een enorme winst laten zien met een rendement van maar liefst dik 27,8%!

Gemiddeld laat VHYL een marktconform koersrendement zien met dus een gemiddelde rond de 7%.

Dividendrendement

Het dividendrendement van VHYL ligt op het moment op 4.13%. Een relatief hoog dividendrendement, zeker als je het vergelijkt met de S&P 500. Bij de S&P 500 is het jaarlijks gemiddelde dividendrendement sinds 1972 2,82%. Waarbij met name in de afgelopen jaren het dividendrendement niet veel boven de 2% uitkomt.

Bij de ETF VHYL is dat dus niet het geval en ligt het dividendrendement een aardig stuk boven de 4%.

Als je het koers- en dividendrendement bij elkaar optelt heb je een gemiddeld rendement van ongeveer 11%, wat een zeer goed jaarlijks rendement is.

Management

Iets wat vaak vergeten wordt om te analyseren is het management van een bedrijf of ETF. Het management regelt veel binnen een bedrijf of ETF en het is dan ook belangrijk om in jouw analyse het management mee te nemen.

Het management van de ETF VHYL is een team binnen Vanguard, namelijk het Vanguard Global Advisers, LLC Europe Equity Index Team. Een behoorlijke naam ;). Vanguard heeft de personen binnen het team (nog) niet bekend gemaakt, maar aan de hand van de betrouwbaarheid die Vanguard in het verleden heeft opgebouwd kan ervan uit gegaan worden dat het management van de ETF VHYL ook van kwaliteit is.

Kosten

Vanguard heeft geen hoge kosten, zoals al eerder benoemd is maakt Vanguard geen gebruik van een winstopslag. Hierdoor zijn de (management)kosten bij deze ETF aan de lage kant. In totaal betaal je bij de ETF VHYL 0.29% aan kosten, deze kosten worden vaak al verwerkt in het koersrendement en hoef je niet apart nog te betalen.

Waar te verkrijgen?

De ETF is onder andere te verkrijgen bij BUX Zero en DEGIRO. Beide brokers hanteren zeer lage kosten en zijn, naar mijn mening, de fijnste brokers. Mede doordat ze beide gebruik maken van een bewaarbedrijf. Dat betekent dat bij een eventueel faillissem*nt van de broker jij niet jouw geld kwijt bent. Jouw investeringen blijven dan op jouw naam staan in dit bewaarbedrijf. Wel zo prettig ;).

Eventuele nadelen + alternatieven

De ETF VHYL heeft aardig wat voordelen, kijk bijvoorbeeld naar het lucratieve rendement en de enorme diversificatie. Maar zijn er ook nadelen?

Een nadeel van VHYL is dat het risico van de ETF een 6 uit 7 krijgt, volgens Vanguard. Vanguard legt de berekening van het risico als volgt uit: “Dit is de synthetische risico- en opbrengstindicator (SRRI) van het fonds, een maatstaf volgens de industriestandaard die loopt van 1 tot 7.”

De ETF kan volgens deze benadering dus gezien worden als redelijk risicovol. Zo heeft de financiële dienstverlening met dik 25% ook een aardig gedeelte van de ETF in handen, hetzelfde geldt voor de Amerikaanse markt. Maar al met al heeft de ETF VHYL wel het risico goed verdeeld over de veel verschillende bedrijven, landen en sectoren.

Als je VHYL vergelijkt met een andere ETF van Vanguard die ook gefocust is op de wereldwijde markt kun je kijken naar de ETF VWRL. In vergelijking met landen en sectoren is de ETF zeer vergelijking, maar op het gebied van bedrijven investeert VWRL in bijna dubbel zo veel bedrijven dan de ETF VHYL. Het rendement bij de ETF VWRL is echter meer gericht op koersrendementen in plaats van dividenden. In deze blog ligt ik ligt ik de ETF VWRL nog verder toe.

Daarnaast kun je ook de analyse van de ETF ‘ bekijken, ook een ETF van de vermogensbeheerders Vanguard. Deze ETF richt zich echter niet op de wereldwijde markt, maar juist op de Amerikaanse markt, namelijk de bedrijven in de S&P 500. Alle 3 zijn het naar mijn mening goede ETF’s van Vanguard!

Let op: beleggen kent risico’s, je kunt je inleg verliezen. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen handelen.

Analyse ‘Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF’: Alles wat je moet weten! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 6229

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.